Новости

16.09.2016

Відбувся «круглий стіл» НСПП і Харківських роботодавців

15 вересня 2016 року, згідно досягнутої раніше домовленості, відбувся «круглий стіл» відділення Національної служби посередництва і примирення у Харківській області (далі – Відділення НСПП) і Харківських роботодавців на тему: «Підвищення рівня обізнаності сторін соціального діалогу щодо переваг застосування законодавства про колективні трудові спори (конфлікти) у разі порушення термінів виплати поточної заробітної плати та виникнення заборгованості з оплати праці».

У заході прийняли участь керівник Секретаріату Спільного представницького органу роботодавців Харківської області, виконавчий директор Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Василь Григор’єв, заступник генерального директора Акціонерного товариства «Українська промислова енергетична компанія» (УПЕК) Тетяна Хрущова, начальник Відділення НСПП Сергій Лайков, фахівці Відділення.

У ході роботи «круглого столу» детально обговорено стан соціально-трудових відносин на підприємствах, які входять до складу Об'єднання та перебувають на обліку Відділення в системі запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), а саме: ПАТ «Харківський підшипниковий завод», ПАТ «Харківський верстатобудівний завод», ПАТ «Харківський електротехнічний завод «Укрелектромаш», ТОВ «Українська ливарна компанія».

На зазначених підприємствах тривалий час зберігається заборгованість із виплати заробітної плати перед працівниками, що виступає потенційним дестабілізаційним чинником стану соціально-трудових відносин у колективах та може стати причиною виникнення колективних трудових спорів (конфліктів).

Учасниками «круглого столу» розглянуто основні проблеми підприємств, причини виникнення заборгованості із заробітної плати та перспективи її погашення.

Тетяна Хрущова надала детальну інформацію щодо ситуації на підприємствах, перспектив розвитку та нарощення обсягів виробництва; розповіла про заходи, які здійснюються адміністрацією заводів та керівництвом УПЕК у напрямку зменшення сум заборгованості та стабілізації стану соціально-трудових відносин.

«Ситуація, що склалася на підприємствах Індустріальної групи УПЕК, дійсно непроста. Але хотів би зазначити, що керівництвом УПЕК ведеться постійний пошук нестандартних шляхів вирішення економічних проблем. Достатньо сказати, — зазначив виконавчий директор ООР ХО «Граніт» Василь Григор’єв, — про прийняте рішення про перекидання частини виробництва з Лозівського ковальсько-механічного заводу на Харківський верстатобудівний. Не зважаючи на непрофільність виробництва, це дозволило забезпечити верстатобудівників роботою, а отже — і погашати борги по заробітній платі.

З іншої сторони, ситуація із боргами на підшипниковому заводі напряму пов’язана з тим, що основні споживачі залізничних підшипників-дуплексів — вагонобудівні заводи України у 2016 році різко скоротили виробництво вагонів (достатньо сказати, що за I квартал ц.р. — не випущено ні одного вагону). За наполегливої позиції народного депутата України, Почесного президента УПЕК Анатолія Гіршфельда, у Києві була проведена профільна нарада і зараз є надія, що Укрзалізниця зробить заказ на виробництво 100 вагонів, що, знову таки, дасть змогу додатково завантаження ХАРП, забезпечити працівників роботою та погашати борги по заробітній платі.

Не можна не відмітити і той беззаперечний факт, що керівництвом УПЕК, на відміну від деяких інших харківських підприємств, ведеться активна наступальна робота по просуванню продукції на ринки Європи, хоча це і дуже непроста задача. Для цього використовуються усі доступні заходи — участь майже в усіх європейських виставках, презентаціях, показах, рекламних акціях і т.п.

Усі ці та інші факти, на мою думку, свідчать про одне: в Індустріальній групі УПЕК керівництво та фахівці налаштовані як на перспективу, так і на вирішення тимчасових економічних проблем, в тому числі і на погашення боргів з виплати заробітної плати», - наголосив Василь Григор’єв.

З метою підвищення рівня обізнаності сторін соціального діалогу щодо переваг застосування законодавства про колективні трудові спори (конфлікти) у разі порушення термінів виплати поточної заробітної плати та виникнення заборгованості з оплати праці, начальником Відділення Сергієм Лайковим надано роз’яснення з питань виконання та застосування Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) ».

За результатами роботи «круглого столу» досягнуто домовленість про подальшу співпрацю та обмін інформацією.