Новости

07.09.2016

Ініціатива Анатолія Гіршфельда підтримана профільним парламентським комітетом

Внесений народним депутатом, головою Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолієм Гіршфельдом законопроект №4006, який направлений на врегулювання ситуації з компенсацією зарплат мобілізованим працівникам, розглянув та підтримав парламентський комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Комітет Верховної Ради рекомендує взяти за основу цей проект Закону.

Зазначений законопроект передбачає відшкодування середнього заробітку мобілізованих з державного бюджету та покладає на Кабмін обов'язок визначити процедуру фінансування військовослужбовцям гарантій з оплати праці.

Цей законопроект вносить зміни до Кодексу законів про працю України, у частині визначення джерел фінансування гарантій мобілізованим працівникам. Законопроект передбачає збереження місця роботи і посади для мобілізованих працівників та компенсацію з Державного бюджету середнього заробітку на підприємстві.

Роботодавці вважають, що таким чином, можна буде дотримуватись принципу справедливості, коли ті, хто не бере участі у захисті країни, шляхом сплати цільового податку підтримає тих, хто їх захищає.

Довідка

Законопроект №4006 на початку лютого цього року був зареєстрований у Верховній Раді народним депутатом, заступником Голови Федерації роботодавців України, головою Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолієм Гіршфельдом.

Нагадаємо, у грудні 2015 року Верховна Рада повністю ліквідувала зобов'язання держави компенсувати середню заробітну плату мобілізованим працівникам.

Як результат, з урахуванням прийнятих законодавчих змін, з 1 січня 2016 року роботодавець має сплачувати у повному обсязі зарплату+ЄСВ за мобілізованого працівника.

При цьому, роботодавці також змушені найняти на незайняте робоче місце мобілізованого іншого працівника та навчити його, і, відповідно, несуть не менше ніж подвійне навантаження по витратах на робочу силу.