Новости

28.01.2016

ПАТ "Турбоатом": підсумки 2015 року

28 січня 2016 року, за підсумками 2015 року, на ПАТ «Турбоатомraquo&; відбулася прес-конференція генерального директора Віктора Суботіна та голови профспілкового комітету Ірини Єфремової, mdash&; повідомляє прес-служба підприємства.

За інформацією Віктора Суботіна, у 2015 році обсяг реалізації продукції ПАТ «Турбоатомraquo&; склав 2,8 млрд. грн, що еквівалентно 4 тис. кВт встановленої потужності відвантаженої продукції. Чистий прибуток компанії досяг 1,7 млрд. грн.

Дані показники є кращими за всі роки роботи підприємства.

У минулому році «Турбоатомraquo&; виготовив і відвантажив замовникам 3 парові турбіни і 2 конденсатора, 6 робочих коліс і 4 направляючих апарати гідротурбін.

Протягом року на електростанціях були пущені в експлуатацію 8 парових і 10 гідравлічних турбін виробництва «Турбоатомraquo&; загальною потужністю 3,206 млн. кВт.

За рік «Турбоатомraquo&; перерахував до бюджету України понад 800 млн. грн., повністю виплатив дивіденди на державну частку у розмірі 240 млн. грн.

На підприємстві одна з найвищих заробітних плат у виробничих робочих у сфері українського машинобудування mdash&; 7542 грн.

Компанія має високий технологічний рівень, який відповідає сучасним міжнародним вимогам. За п'ять років «Турбоатомraquo&; провів глибоку модернізацію виробництва. Обсяг інвестицій в даному напрямку склав близько 70 млн. дол., у тому числі 64,2 млн. грн. у 2015 році.

У рамках реалізації програми технічного переозброєння у 2015 році «Турбоатомraquo&; модернізував і виконав капітальний ремонт 10-ти одиниць основного виробничого обладнання і придбав 20 одиниць нового. Після реконструкції введено у роботу три великих обробних центру, два фірми «Waldrich Coburgraquo&; (Німеччина) і один компанії «Skodaraquo&; (Чехія). Крім того, пущені сталеплавильна піч з сучасною системою газоочистки і нові словенські термічні печі.

На утримання і розвиток соціальної сфери у 2015 році ПАТ «Турбоатомraquo&; направило mdash&; 11 млн. грн. Соціальна сфера підприємства включає в себе 8 гуртожитків, 6 столових і 2 буфети, медсанчастина з водолікарнею, спорткомплекс «Турбіністraquo&;, базу відпочинку «Блакитна затокаraquo&;.

Середній вік працюючих на підприємстві становить 43 роки.

Компанія працює стабільно і не користується кредитами.

Головні події минулого року:

  • компанія підписала 3 знакових документи: контракт з АЕС Пакш (Угорщина) на суму понад 30 млн. дол., з «Inkla Trading and Engineering GmbHraquo&; (Австрія) на постачання енергетичного обладнання для реконструкції АЕС Козлодуй в Болгарії, а також угоду з «Holtec Internationalraquo&; (США) на спільне виробництво сховища для відпрацьованого ядерного палива у Чорнобильській зоні.
  • у рамках реалізації програми імпортозаміщення підприємство освоїло новий вид продукції і відвантажило у вересні 2015 року перший ряд титанових лопаток парової турбіни, призначених для заміни зношеного устаткування п'яти агрегатів російського виробництва на українських АЕС. «Турбоатомraquo&; взяв на себе обслуговування даних турбін, що раніше виконував завод-виробник.
  • laquo;Турбоатомraquo&; повністю виготовив і відвантажив обладнання для завершення першої черги будівництва Дністровської ГАЕС, робоче колесо такої турбіни важить понад 110 тонн. 22 грудня 2015 року станція була пущена.
  • завод завершив відвантаження парової турбіни потужністю 1000 МВт mdash&; це 20-й «мільйонникraquo&; в історії роботи «Турбоатомуraquo&;.
  • компанія представила нову парову турбіну малої потужності.

Довідка про компанію:

Харківський турбінний завод (з 2015 року Публічне акціонерне товариство «Турбоатомraquo&;, сьогодні 75% акцій належать державі) введено в експлуатацію 21 січня 1934 року.

Підприємство входить до числа провідних турбобудівних фірм світу.

«Турбоатомraquo&; спеціалізується на проектуванні та виробництві парових турбін для теплових і атомних електростанцій та теплоелектроцентралей, газових турбін і парогазових установок для теплоелектростанцій, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій і оборотних гідромашин для гідроакумулюючих електростанцій та іншого енергетичного обладнання.

Географія поставок підприємства охоплює 45 країн Європи, Азії, Америки та Африки.