Новости

20.01.2016

Хто з підприємців зобов'язаний буде встановити касові апарати?

Буде змінено правила роботи для схем єдиного податку, деякі підприємці зобов'язані будуть використовувати касові апарати. У січні на сайті податкової опублікували проект постанови Кабміну, який нагадує «єдинникам» II і III груп, що з оборотом в 1 млн. грн. на рік і вище вони повинні працювати тільки з касовими апаратами, — повідомляє інформаційне агентство «Українські реалії».

Поки що у податкової не було документа, який би дозволяв визначати, порушує «єдинник» цю норму чи ні. Але якщо постанова приймуть, такий порядок з'явиться. І якщо інтернет-магазини вже якось пристосувалися до касових апаратів в минулому році, то уявити собі інтернет-маркетолога або консультанта з касою під пахвою поки складно.

Документ підготовлений в Мінфіні і називається «Про затвердження порядку здійснення органами доходів і зборів контролю за досягненням платниками єдиного податку другої і третьої груп обсягу доходу відповідно до п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України». Згаданий пункт встановлює, що «єдинники», у яких обсяг доходу протягом року перевищує 1 млн. грн., зобов'язані використовувати касовий апарат.

Якщо запропонований Мінфіном проект постанови затвердять, то у фіскальної служби з'явиться можливість стежити, хто досяг, а хто не досяг порогу в 1 млн. грн. За результатами оцінки, податкова зможе проводити планові та позапланові документальні та фактичні перевірки таких підприємців.

У проекті документа зазначено, що для визначення граничного обсягу доходу в 1 млн. грн. використовуються в сукупності всі види доходу, отримані підприємцем протягом року, незалежно від виду діяльності. Щоб визначати цей граничний дохід, податкова може використовувати дані з звітності, декларацій, дані про фінансово-господарські операції і т.д. Податкова може також звертатися з письмовим запитом до платників податків за такою інформацією.

Нагадаємо, прийнятий ще 28 грудня 2014 Закон України про зміни в податковому кодексі торкнувся правила оформлення покупок для інтернет-магазинів, приватних підприємців та платіжних систем: їх зобов'язали використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО).