Новости

30.09.2015

ФРУ вимагає від прем’єра скасувати індикативи митної вартості для імпорту

Федерація роботодавців України звернулася до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з вимогою терміново скасувати постанову №724, яка запроваджує систему єдиних орієнтовних показників митної вартості, або, так званих індикативів для імпортованих товарів. Зазначена постанова, наголошують у Федерації, порушує Конституцію України, суперечить Митному кодексу і відкидає Україну далеко у бік від цивілізованого світу.

Харківське обласне об’єднання роботодавців «Граніт», на підставі занепокоєння та звернень цілого ряду підприємств, одними із перших звернулися до Федерації роботодавців України та в Кабінет міністрів України щодо скасування постанови №724 про запровадженяя єдиних орієнтовних показників митної вартості імпортованих товарів.

«З 29 вересня ми почали отримувати від імпортерів інформацію про те, що митники оформляють розмитнення не за реальною вартістю контракту, а згідно цифри, яку видає комп'ютер. Для однієї фури це автоматично означає збільшення вартості товару на 50-100 тис. грн.», — зауважує заступник Голови ФРУ Дмитро Олійник.

У Федерації роботодавців України інформують, що страждають, перш за все, ті імпортери, які везуть дешевший товар. Відтепер вони змушені абсолютно незаконно переплачувати при митному оформленні імпорту. Однак, у зв'язку з розгубленістю і самих митних органів, відучора встало практично все митне оформлення імпорту.

Запровадження індикативів митної вартості тільки посилить корупційну складову на митниці — попереджають у ФРУ. Контракті ціни, що будуть нижчими за єдині орієнтовні показники митної вартості, просто перестануть цікавити митницю. У свою чергу, імпортери, у зв'язку із по суті незаконною переплатою митної вартості за товар, почнуть масово звертатися до судів, у тому числі і до міжнародних. Все це жодним чином не буде сприяти позитивному іміджу України у світі та спричинить додаткові видатки для бюджету.

Незрозумілим, як відзначають у ФРУ, залишається і питання яким чином ДФС розподілить індикативи по різним країнам-постачальникам. У чіткій прив'язці до індикатива по країнах вітчизняні імпортери будуть просто змушені займатися підміною країни походження. Ще однією передумовою для процвітання корупції може стати старт широкої практики підміни товарного коду, коли умовно велосипеди почнуть ввозитися під виглядом металолому.

У Федерації роботодавців України також відзначають, що крім порушення українського законодавства, постанова №724 суперечить і зобов'язанням України, як в рамках СОТ, так і у рамках асоціації з ЄС. Індикативів у практиці ЄС не може існувати за визначенням. Більше того, застосування такого дикого інструменту в офіційному порядку не вдасться знайти в жодній країні світу.

Довідка.

Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», є колективним членом Федерації роботодавців України (ФРУ) — Всеукраїнського об'єднання організацій роботодавців України.

ФРУ об'єднує більше 80 галузевих, обласних і територіальних організацій роботодавців, що представляють найбільш вагомі сектори економіки України, серед яких машинобудування, аерокосмічна і оборонна промисловість, АПК, хімічне виробництво, будівництво, сфера послуг, легка та харчова промисловість та ін.

ФРУ захищає інтереси близько 8500 підприємств, які у сукупності генерують 70% ВВП України і дають роботу понад 5 млн. людей.