Новости

12.08.2015

Уманський національний університет садівництва приєднався до кластеру «Агротехніка»

30 липня 2015 на першому засіданні експертно-координаційної ради інноваційно-освітнього кластеру «Агротехніка» було прийнято рішення про входження Уманського національного університету садівництва до складу учасників кластера.

Уманський національний університет садівництва (УНУС) став п'ятим учасником кластера серед провідних аграрних ВНЗ України. Раніше до складу кластера увійшли: Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П.Василенка, Миколаївський національний аграрний університет, Сумський національний аграрний університет і Таврійський державний агротехнологічний університет.

Університети зацікавлені у співпраці з великими підприємствами країни, вважає декан інженерно-технологічного факультету УНУС Олександр Пушка: «Для того, щоб забезпечити якісну освіту майбутніх фахівців в агропромисловій та сільськогосподарській сферах необхідна хороша матеріально-технічна база, яка, на жаль, у багатьох навчальних закладах вже застаріла. Співпраця у кластері з провідними виробниками сільгосптехніки дає нам можливість вийти на якісно новий рівень освіти завдяки використанню у навчальному процесі сучасних зразків сільгосптехніки, які, я сподіваюся, будуть передані нам у найближчому майбутньому».

Нагадаємо, що для реалізації практичних завдань кластера передбачається технічне оснащення навчально-виробничих комплексів університетів зразками сучасної сільгосптехніки. У липні ІГ УПЕК вже передав Миколаївський національний аграрний університет три сучасні ґрунтообробних агрегати виробництва ЛКМЗ загальною вартістю близько 1 млн. грн.

«Крім цього, ми передали дослідні машини у Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П.Василенка. Це приставка прямої сівби «Крона-5,4», глибокорозпушувачі «Франк-2,5» і культиватор «Шилінг-3», які на даний момент проходять ресурсні випробування на полях університету. Сумському національному аграрному університету була поставлена дискова борона «Дукат-2,5», — розповідає головний конструктор УКБТШ Олексій Гриненко. Також він запевнив, що до початку нового навчального року усі матеріально-технічні бази університетів-учасників кластера будуть оснащені сучасними «Лозівськими машинами».

«Кластер «Агротехніка« — новий проект, — зазначає Олександр Пушка. — Плани і цілі об'єднання — амбітні. На даний момент вже є затверджений план роботи кластера, і ми зможемо досягти успіхів, якщо кожен з учасників буде дійсно займатися реалізацією наміченого. Зараз — це технічне оснащення університетів для навчання студентів передовим технологіям ведення сільського господарства, створення постійної інформаційного майданчика кластера для активного обговорення нагальних проблем учасників і пошуку рішень. Я сподіваюся, що кластер «Агротехніка» стане тим єдиним механізмом, за допомогою якого вдасться модернізувати систему освіти і підняти сільське господарство країни на якісно новий рівень».

Довідка.

Нагадаємо, що меморандум про створення інноваційно-освітнього кластеру «Агротехніка» у сфері новітніх технологій землеобробки і сучасного сільгоспмашинобудування був підписаний 24 червня 2015.

Ініціаторами та засновниками кластера стали Харківська обласна державна адміністрація, Індустріальна група УПЕК, Лозівський ковальсько-механічний завод і Український конструкторське бюро трансмісій і шасі, що входять до ІГ УПЕК, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П.Василенка, Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», Харківська обласна організація роботодавців у сфері агропромислового комплексу. Також до створення кластера приєдналися університети аграрного профілю.