Новости

25.07.2015

Роботодавці Харківщини презентують проекти по зниженню залежності регіону від імпорту

У Харківській облдержадміністрації 24 липня пройшло засідання круглого столу, присвячене питанням імпортозаміщення. У заході взяли участь заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Руслан Корж, заступник голови ХОДА Марк Беккер, виконавчий директор Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Василь Григор'єв, голова Об'єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко, керівники та спеціалісти ряду Департаментів та управлінь ХОДА, представники промислових підприємств та організацій області.

Відкриваючи круглий стіл, Марк Беккер підкреслив, що імпортозаміщення — один із головних напрямів стратегії економічного розвитку Харківської області. Він пояснив, що імпортозалежність харківської промисловості, в першу чергу, від Російської Федерації, особливо сильно відчувається зараз, коли Україна опинилася в умовах воєнного конфлікту.

Найбільш імпортозалежні — харківські підприємства машинобудування (на 50%), а також хімічної та нафтопереробної промисловості (більш ніж на 54%). У цілому, більше 15% українського імпорту припадає саме на хімічну промисловість. Це впливає й на інші галузі економіки.

Свої проекти по зниженню імпортозалежності регіону, презентували під час круглого столу представники роботодавців хімічної галузі.

В.о. директора державного Науково-дослідного і проектного інституту «Ніохим», член Ради ООР ХО «Граніт» Ірина Довгалюк представила проект заводу з випуску соди, яка використовується у виробництві скла, продуктів нафтохімії та металургії.

До 2014 року потреби України в соді — близько 350 тис. тонн на рік — практично повністю забезпечував Кримський содовий завод. Тепер його продукція — імпорт. «Ніохим» пропонує побудувати завод потужністю 400 тис. тонн на рік на базі Первомайського «Хімпрому». На реалізацію проекту потрібно близько 200 млн доларів США. За оцінками вчених, вироблена на заводі сода буде в 2-3 рази дешевше імпортної, що, у свою чергу, на чверть знизить собівартість скла.

Директор ДП «Державний інститут по проектуванню підприємств коксохімічної промисловості» (ДП «Гипрококс») Віктор Рудик презентував проект заводу з випуску рідкого синтетичного палива з відходів виробництва (наприклад, птахофабрик). Такий завод дозволить збільшити виробництво моторного палива в Україні більш ніж на 1 млн. тонн на рік, зменшить імпорт на 15% і скоротить державні витрати на 1,2 млрд. доларів США на рік, упевнені в «Гипрококсі»).

Втілення в життя подібних проектів не тільки зменшать імпортозалежність Харківської області, але й створять тисячі робочих місць, а, крім того, сприятимуть розвитку інфраструктури регіону. Ще один важливий плюс — їх інноваційність.

«Хочу зернути увагу учасників нашого круглого столу на той факт, що проблема імпортозаміщення, це проблема не тільки нашої хімічної галузі, це проблема, на мій погляд, всієї економіки України і насамперед машинобудування, — наголосив у своєму виступі Василь Григор'єв.

На жаль, за роки незалежності України, так і не визначені урядом ні пріорітети політики імпортозаміщення, ні стратегія модернізації промисловості України.

Не секрет, що частка промислової продукції вітчизняного виробництва у структурі внутрішнього споживання скорочується. Прикро визнавати, що споживчий ринок України все більше наповнюють товари іноземного виробництва. Дійшло вже до абсурду, коли ми навіть канцелярські скрепки і ті завозимо із-за кордону.

І при цьому, на превеликий жаль харківських роботодавців, «Державна програма розвитку внутрішнього виробництва», затверджена Кабміном від 12.09.2011 р .. №1130, виявилася нікому не потрібною, починаючи з самого Кабінету міністрів.

Адже не набули розвитку ні внутрішнє виробництво, ні відновлення реального сектору економіки та підтримка вітчизняних виробників і розширення їх присутності на внутрішньому ринку, ні введеня економічних стимулів для організації або розвитку виробництва вітчизняних аналогів імпортованої продукції.

Роботодавці виступають за конкретику і послідовність у діях уряду по захисту національного товаровиробника як єдино ефективної, на наш погляд, міри вирішення проблем з імпортозаміщенням», — сказав Василь Григор'єв.

Виступаючи на круглому столі в обговоренні проблем імпортозаміщення, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Руслан Корж підкреслив, що у Харківської області є великий потенціал реалізації інноваційних проектів. «Я захоплений потенціалом та ініціативами, які є в проектній сфері Харківщини. Для реалізації таких проектів потрібно вибирати серйозних інвесторів, які зарекомендували себе на міжнародній арені. У цьому плані й Харківська облдержадміністрація, і наше міністерство всіляко сприятимуть ініціаторам проектів», — запевнив заступник міністра.