Новости

16.07.2015

ПАТ "Турбоатом" здійснить поставку обладнання для АЕС Пакш (Угорщина)

У червні 2015 року між угорською АЕС Пакш та харківським ПАТ «Турбоатом» був укладений контракт з модернізації восьми турбін на чотирьох енергоблоках станції.

«Турбоатом» вже більше 30 років є основним постачальником устаткування для Пакш. За словами фахівця АЕС Пакш Дюла Пасти: «З «Турбоатомом» нас пов'язує довгострокове співробітництво, тому нову модернізацію турбін ми вирішили довірити саме харківському підприємству. До того ж, це пояснюється тим, що усі виробничі й проектні права належать «Турбоатому», і за законами нашої країни такі умови дозволяють не проводити тендер, а працювати з харків'янами напряму».

Згідно з контрактом ПАТ «Турбоатом» здійснить модернізацію восьми турбін К-220-44 номінальною потужністю 220 МВт на всіх чотирьох блоках АЕС Пакш. У результаті буде досягнуто приріст потужності, збільшиться термін служби турбін, міжремонтний період зросте з чотирьох до шести років.

«Це пілотний проект, над яким фахівці працювали протягом п'яти років. Одним з основних нововведень є семиступінчаста, замість існуючої шестиступінчастою, проточна частина циліндрів високого тиску», — пояснює головний конструктор з парових турбін Віктор Швецов. — Встановлення обладнання буде виконано на існуючому фундаменті без змін будівельних конструкцій. На кожній турбіні повністю будуть замінені корпуси і обойми кінцевих ущільнень, обойми діафрагм, встановлені нові сім діафрагм і ротор високого тиску».

Терміни поставки обладнання — 2016-2018 роки.

Крім проектування, виготовлення і постачання «Турбоатом» здійснить шеф-монтаж, авторський нагляд та участь у гарантійних випробуваннях до і після реконструкції.

На даному етапі спроектовані і видані у виробництво всі основні заготівлі турбіни.

У рамках співпраці з Пакшем ПАТ «Турбоатом» підписаний ще один контракт на поставку дванадцяти рядів робочих лопаток турбін для блоку № 2 АЕС Пакш.

Як повідомив начальник управління супроводження експлуатації турбін Володимир Кравченко, для продовження термінів експлуатації блоків атомної електростанції «Турбоатом» проведе роботи з переоснащення робочими лопатками п'ятої ступені ротора низького тиску. Згідно з контрактом підприємство виготовить і поставить дванадцять рядів робочих лопаток довжиною 1030 мм, в тому числі 8 рядів запасних. Терміни постачання обладнання березень, червень 2016 року. Сьогодні чотири ряди вже знаходяться в роботі.

Як підкреслив генеральний директор ПАТ «Турбоатом» Віктор Суботін, ці контракти дуже важливі для підприємства. «Нами підписано великий міжнародний контракт з нашим багаторічним партнером АЕС Пакш, який відкриває подальші перспективи на європейському енергетичному ринку. Це завантаження виробничих потужностей заводу та велика робота, яку ми, безумовно, виконаємо».