Новости

24.06.2015

Харківські заводи втратили російські ринки - кожне друге підприємство збиткове

Половина харківських промислових підприємств — збиткові. Втрата російського ринку та відсутність державних замовлень призвели до мінусових результатів регіону.

Індекс виробництва на Харківщині серед інших областей України посідає передостаннє — 23-тє місце. Лише за перший квартал дві тисячі п'ятнадцятого через простої на підприємствах область втратила півтора мільярди гривень.

Кожне друге харківське підприємство стало збитковим. Початок 2015 року для промисловості регіону відверто провальний. В області констатують: кількість збитків іде на мільярди.

Харківські роботодавці, керівники підприємств шукають нові ринки та шляхи порятунку промисловості регіону.

Іван Вусенко, директор Департаменту інноваційного розвитку промисловості ХОДА. Незважаючи на те, що прибуткових підприємств трохи більше, ніж збиткових, фінансовий результат за 1 квартал 2015 негативний, збиток склав 1,5 млрд. гривень. У трійці найзбитковіших підшипниковий, тракторний та авіаційний заводи. Зупинка останнього коштувала регіону майже триста двадцять мільйонів гривень. На підприємстві у кризі звинувачують попереднього керівника.

Леонтій Гонтар, заступник гендиректора ХАЗу. Це дії конкретного керівника 2004-2007 років, ну а зараз це посилилося втратою ринків традиційних. Зменшення замовлень, скачки валюти, а надто втрата російського ринку завдали нищівного удару по галузі машинобудування. Завод «ФЕД» аби не працювати просто на склад, шукає нові ринки збуту.

Олександр Боровський, в.о. гендиректора Харківського машинобудівного заводу «ФЕД». Ми знайшли треті країни, ми знайшли з ними спільну мову, провели інтенсивні переговори з Китаєм, Польща, Чехія і так далі. І сьогодні у перебігу 2-3 років ми замінимо продукцію, яку сьогодні не має сенсу випускати на нові види затребуваної продукції.

Виготовлення затребуваної продукції, пошук ймовірних експортерів та очікування програм державного замовлення — така найближча перспектива для харківських підприємств.

Марк Беккер, заступник голови Харківської облдержадміністрації. У нас є відповідні постанови і рішення, які регулюють, та ми розуміємо, що там йдуть подвійні стандарти, теж саме робить Російська Федерація. Як можна працювати в умовах бойових дій між двома країнами, необхідно, щоб пройшов час, щоб настав мир, щоб щось змінилося, тому нам доводиться працювати у цих умовах.

Ф.Василенко, В.Макарюк. Вісті