Новости

23.05.2015

Харківські перспективи альтернативної енергетики

Міжнародна конференція «Відновлювальні джерела енергії та боротьба зі змінами клімату» відбулася вчора, 23 травня, у Харківському національному університеті міського господарства ім. О. Н. Бекетова.

Захід пройшов у рамках Генеральної Асамблеї Асоціації міст-володарів Призу Європи.

В ньому взяли участь керівництво Харківської міської ради, представники міст-учасників Асамблеї, вчені вишу.

Метою конференції — обмін досвідом та розробка комплексних рішень для впровадження альтернативної енергетики.

Тема конференції для Харкова дуже актуальна. Адже місто наполегливо прагне дотримуватися європейських тенденцій і звертає увагу на екологічні проблеми. Є надія, що конференція та її рекомендації дадуть практичні результати щодо поліпшення екологічної ситуації в місті.

Під час конференції були обговорені хід та проблеми модернізації виробництва у Харкові, новітні технології, які використовуються у місті.

Генеральний консул Німеччини у Донецьку Детлеф Вольтер, який приймав участь у роботі конференції, зазначив, що такі конференції мають практичне значення. Це довів минулорічний українсько-німецький форум з біоенергетики та агробізнесу, за результатами якого для реалізації готується проект. Він також зазначив, що німецькі фахівці консультують українських у цій області, проводять конкурси серед талановитих учених, а найбільш перспективних фахівців запрошують на стажування до Німеччини.

На конференції йшла дискусія про нетрадиційні джерела енергії, такі як сонячні батареї, вітрогенератори, біопаливо, біогаз та теплові насоси.

У ході конференції зазначалося, що у Харківській області є хороші ресурси і потенціал, у першу чергу, з біогазу. Є великий полігон ТПВ у Дергачах та кілька полігонів у області, які можна було б використовувати для альтернативної енергетики. Біогаз також можна отримувати з відходів тваринництва, рослинництва і стічних вод. За попередніми оцінками, частка нетрадиційних джерел енергії у місті та області може зрости до 10%.