Новости

04.06.2015

70 підприємств Харкова заборгували своїм працівникам понад 155 мільйонів гривень

4 червня, під головуванням заступника Харківського міського голови Ігоря Терехова, відбулося засідання міської комісії з питань погашення заборгованості на підприємствах Харкова, у роботі якої взяв участь виконавчий директор Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Василь Григор’єв.

Доповідаючи про стан справ, директор Департаменту праці та соціальної політики Лариса Болгова, зазначила, що станом на 3 червня 70 підприємств Харкова мають заборгованість по зарплаті на загальну суму 155, 2 млн. грн.

Вона зазначила, що за останній місяць ця заборгованість зменшилася на 4,3 млн грн. На 43 економічно активних підприємствах зосереджено 76,2% загального боргу по заробітній платі — це 118,2 млн. грн. 4,4%, або 6,8 млн грн, становлять борги економічно активних підприємств, 19,4%, або 30 млн. грн, — заборгованість 19 підприємств-банкрутів.

Більше половини усього боргу мають підприємства державної форми власності. Серед найбільш великих боржників - Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (44,9 млн грн), ДП «Харківський приладобудівний завод ім. Шевченка» (12,4 млн. грн), ДП «Завод ім. Малишева» (9 млн. грн), ДП «Харківський завод електроапаратури» (понад 5 млн. грн), ОКБ заводу ім. Шевченка та ННЦ «Інститут метрології» (обидва — більш ніж по 2 млн. грн).

Підприємства інших форм власності мають заборгованість по зарплаті на суму майже 43 млн. грн, або 27,7% загального боргу. Частка заборгованості комунальних підприємств — 13,8%. Це три підприємства. Одним з них є КП «Міськелектротранс», яке зараз проходить процедуру банкрутства, друге — «Флора-сервіс» — знаходиться у підпорядкуванні Харківської обласної ради. КП «Харківводоканал» винен своїм співробітникам понад 20 млн. грн.

«Основна причина заборгованості з виплати зарплати на цьому підприємстві — збитковість від основної діяльності через невідповідність тарифів його витратам з надання послуг водопостачання та водовідведення», — підкреслила директор Департаменту праці та соціальної політики.

У свою чергу Ігор Терехов повідомив, що близько 16 млн. грн буде виділено підприємству з міського бюджету, більша частина коштів буде спрямована саме на погашення заборгованості по заробітній платі. Ігор Терехов зобов'язав підприємство погасити борги до вересня.

«Я розумію, що на вас лягає велике навантаження. Багато питань, пов'язаних з підготовкою мереж до опалювального сезону і приведенням їх у належний стан. Але питання погашення заборгованості повинно бути пріоритетним», — підкреслив заступник міського голови.