Новости

25.06.2015

У Харківській області створено інноваційно-освітній кластер «Агротехніка»

24 червня 2015 на базі Лозівського ковальсько-механічного заводу відбулося підписання меморандуму про створення інноваціонно-освітнього кластеру «Агротехніка» у сфері новітніх технологій землеобработки і сучасного сільгоспмашинобудування.

Ініціаторами та засновниками кластера стали Харківська обласна державна адміністрація, Індустріальна група УПЕК, до складу якої входить Лозівський ковальсько-механічний завод і Український конструкторське бюро трансмісій і шасі, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П.Василенка, Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт».

Також до створення кластера приєдналися три університету аграрного профілю з інших областей України: Миколаївський національний аграрний університет, Сумський національний аграрний університет і Таврійський державний агротехнологічний університет.

Метою створення інноваційно-освітнього кластеру «Агротехніка» є об'єднання провідних державних аграрних вузів, приватних промислових і агропромислових підприємств, науково-дослідних установ, інженерних центрів і органів державної влади та місцевого самоврядування для здійснення ефективної наукової, освітньої, інноваційної та виробничої діяльності в аграрному і агропромисловому секторі економіки. А саме:

  • впровадження сучасних агротехнологій;
  • імпортозаміщення шляхом розробки і виробництва вітчизняної енергозберігаючої агротехніки та просування її на внутрішньому і зовнішньому ринках;
  • створення нових робочих місць;
  • поліпшення технічного рівня вищої освіти;
  • трансфер технологій та реалізації інновацій в агропромисловій сфері;
  • поліпшення взаємодії з органами влади для розробки ефективної політики підтримки вітчизняних виробників агротехніки.

У ході круглого столу, підсумком якого стало підписання даного Меморандуму, глава Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін подякував усім учасникам за підтримку ініціативи створення інноваційно-освітнього кластеру «Агротехніка» і підкреслив, що обласна адміністрація буде надавати максимальне сприяння його розвитку. Також він звернувся до представників Міністерств освіти та аграрної політики, що брали участь у заході, з проханням надати всебічну підтримку даної ініціативи на рівні профільних міністерств.

У свою чергу директор департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі Міністерства аграрної політики Олег Хоменко висловив упевненість в тому, що Міністерством буде надана допомога в реалізації даного проекту і зазначив, що без розвитку державно-приватного партнерства, об'єднання освіти, науки і виробництва неможливий технічний і технологічний прогрес в аграрній галузі.

Народний депутат України, Почесний президент Індустріальної групи УПЕК, голова Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолій Гіршфельд у своєму виступі акцентував увагу на проблемах, які сьогодні необхідно вирішувати для підвищення конкурентоспроможність аграрного сектора.

У першу чергу — це імпортозаміщення, оскільки імпортна складова в собівартості сільгосппродукції сьогодні складає більше 70%. «При коливаннях валютного ринку і падінні цін на зовнішніх ринках галузь ставати досить вразливою. Тому ми зобов'язані мати власний глибокий переділ у виробництві сільгосптехніки, добрив і хімікатів», — упевнений Анатолій Гіршфельд. Також, на його думку, необхідні заходи з підвищення енергоефективності агросектору та впровадженню інноваційних агротехнологій, які сприяють заощадженню ґрунтових ресурсів і вирішують завдання підвищення продуктивності сільського господарства.

Відносно створення кластера, Анатолій Гіршфельд зазначив, що Харків, традиційно є осередком науки і виробництва, завдяки своєму потенціалу і сьогодні може претендувати на роль «центру компетенцій» в області агротехнологій та сільхозмашинобудування, який сьогодні треба відтворювати на принципово новому рівні.

«Принцип приватно-державного партнерства, на якому будується кластер «Агротехніка», дозволяє отримати синергетичний ефект для інноваційного розвитку як галузі в цілому, так і кожного учасника об'єднання. Ми зробили тільки перший крок, до якого повинні приєднатися і провідні аграрні підприємства, наука і виробники сільгосптехніки для того, щоб в рамках цього об'єднання ми дійсно зуміли просунути передові агротехнології в Україні», — наголосив Анатолій Гіршфельд.