Новости

11.06.2015

Держпідприємства Харкова є основними боржниками з виплати зарплати

На сьогоднішній день основними боржниками з виплати заробітної плати працівникам є державні підприємства. Про це інформують найбільші представницькі українські організації роботодавців, які сьогодні провели засідання спільного представницького органу (СПО) роботодавців — це вищий орган, що представляє всеукраїнські об'єднання організацій роботодавців на національному рівні. Згідно останніх оприлюднених Мінсоцполітики даних, загальна заборгованість по зарплаті в Україні на середину травня цього року складала 1 млрд. 391 млн. грн.

«В Україні, і у Харкові у тому числі, існує парадоксальна ситуація, коли ми навіть не знаємо, а хто ж управляє нині держпідприємствами. Фонд Держмайна відхрещується, а профільного промислового міністерства у країні просто не існує. При цьому, основна заборгованість по зарплаті нині найбільше припадає саме на державний сектор — на підприємства оборонного комплексу, дорожнього господарства та підприємства вугільної промисловості», — наголосив у ході засідання заступник голови Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Олександр Колесніков.

Основною причиною того, що в Україні існує заборгованість по заробітній платі, роботодавці називають неефективну державну політику, яка виражається у відсутності дієвих економічних реформ та деіндустріалізації.

Представники об'єднань бізнесу озвучили також основні, типові причини, які призводять до неспроможності виплачувати зарплату вчасно. Серед причин, в тому числі, борги перед підприємствами за виконані державні замовлення.

Державні підприємства залежать від державних контрактів, в тому числі і за якими з ними держава не розрахувалася своєчасно. Саме тому, на харківських державних підприємствах, — авіаційному, Малишева, Шевченко, — склалося така непроста ситуація, виникли складні проблеми із своєчасною виплатою заробітної плати.

Крім боргів за держзамовлення, існує і вже традиційна проблема для України – відсутність обігових коштів через неповернення ПДВ та переплату податку на прибуток. «Є такі підприємства, у яких бюджетна заборгованість по ПДВ значно перевищує заборгованість по зарплаті», — наголосив заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

Учасники засідання привернули увагу до того факту, що значну проблему в Україні також становить і процедура ліквідації підприємств-банкрутів. В Україні дуже складно закрити підприємство-банкрут, а на них також припадає левова частка заборгованості по зарплаті, на яку з часом ще й нараховуються штрафи. Тому слід значно спростити закриття «проблемних» підприємств.

Серед інших причин, які значно впливають на спроможність своєчасної виплати зарплат роботодавці також називають неспроможність отримання кредитів на розвиток через високу вартість кредитних ресурсів, високий рівень податкового навантаження в Україні, а також зупинку виробничої діяльності через втрату традиційних ринків збуту для багатьох промислових підприємств України.

Вже найближчим часом СПО роботодавців проведе серед всіх своїх організацій роботодавців моніторинг підприємств-боржників, що є їх членами, а також з'ясує причини виникнення заборгованості та можливі шляхи її зменшення. Про все це СПО роботодавців інформуватиме уряд, профспілки та громадськість. Але всі роботодавці під час засідання відзначили, що для запобігання цьому явищу у майбутньому, перш за все, слід аби український уряд повернувся обличчям до економіки та промисловості.