Новости

06.02.2015

Роботодавці прогнозують масове скорочення робочих місць в разі продовження ігнорування владою проблем економіки

Роботодавці, промисловці та підприємці змушені виступити із ультиматумом до Уряду та лідерів парламентських фракцій.

Роботодавці та трудові колективи будуть ініціювати розгляд питання про відповідальність уряду та парламенту за шкоду, заподіяну українській економіці, у разі продовження свідомого ігнорування владою економічних проблем в Україні.

Крім подальшого відтоку інвестицій з України, бізнес прогнозує масове закриття підприємств та скорочення робочих місць.

Своє обурення руйнівними кроками з боку влади представники бізнесу виклали у Відкритому зверненні, адресованому Прем'єр-міністру та лідерам парламентських фракцій. Документ підписали лідери 19 об'єднань бізнесу, що представляють 17 тисяч підприємств та дають роботу понад 2,5 мільйонам людей.

У числі перших підписантів Звернення — Харківське обласне Об'єднання роботодавців «Граніт» в особі його голови, народного депутата України Анатолія Гіршфельда.

Позиція роботодавців, промисловців, підприємців базується на тому, що бізнесмени не політики, а за економікою стоять конкретні робочі місця.

Ціною величезних зусиль, харківські роботодавці у минулому році не допустили масових звільнень і тривалих зупинок виробництва. Цілий ряд харківських підприємств, — Електроважмаш, Південкабель, Харківський тракторний, підшипниковий, підйомно-транспортного обладнання, Комунар, Електромашина, Хартрон, ФЕД, — змушені були перейти на неповний робочий тиждень. Роботодавці розуміють, що це не вихід. Але роботодавці також розуміють, що ще гірше залишити людину без роботи, а його сім'ю без засобів існування.

Крім того, влада повинна відмовитись від практики кулуарного та хаотичного прийняття рішень щодо реформування економіки, які завдають значно більше шкоди економіці, ніж користі, а також забезпечити ведення прогнозованої економічної політики.

Навіть конфлікт на Сході України, який влада використовує для маскування своїх непрофесійних дій, завдає меншої шкоди економіці. Близько 1 млн. робітників по всій Україні незабаром можуть втратити роботу через зупинку роботи підприємств. Внаслідок бойових дій на Донбасі без роботи вже залишились щонайменше 150 тис. людей.

Нинішні дії влади інакше як діями ліквідаційної комісії промисловості назвати не можна. Роботодавці розуміють, що коли йде війна — не час для ультиматумів. Але, відверто кажучи, влада цим успішно користується, маскуючи свої непрофесійні дії конфліктом на Сході України.

За останній рік ділова спільнота чула від уряду і парламенту дуже багато обіцянок провести економічні реформи. У реальності відбувається лише імітація якихось дій, які завдають значної шкоди реальному виробництву. Фактично, економіка Україна стала заручником нелогічних і безвідповідальних дій уряду.

У результаті ігнорування Урядом проблем реального сектору економіки, у «заручниках» опинились понад 15 млн. робітників.

У зазначеному зверненні бізнес вимагає термінового проведення зустрічі представників об'єднань організацій роботодавців із Президентом, Прем'єр-міністром та членами Уряду України.