Новости

11.11.2014

Презентація фінального варіанту податкової реформи: погляд роботодавця

Вчора Державна фіскальна служба (ДФС) відзвітувала про підготовлений нею спільно з Міністерством фінансів пакеті податкових ініціатив.

Найбільш суттєва зміна, передбачене проектом реформи, — це зниження ставок єдиного соціального внеску. У Кабміну є два сценарії, згідно з якими соцвнесок може бути знижений до 37% або 41% від мінімальної зарплати. Все, що вище мінімальної зарплати, буде обкладатися за ставкою 19% і 15% відповідно. Таке зниження зменшить щорічні надходження до держбюджету на 45,5 млрд. або 47,9 млрд. грн.

«Разом з цим буде передбачено підвищення відповідальності роботодавця за неоформлення трудових відносин та несплату податків», — зазначила директор департаменту методологічної роботи з питань оподаткування Державної фіскальної служби Неля Привалова.

Рости великий

Чиновники також хочуть ввести прогресивну шкалу оподаткування з податку на доходи фізосіб (ПДФО). Але мова йде виключно про пасивні доходи — відсотки, роялті, інвестиційний податок, уточнила Привалова.

«Розмір ставок податку на доходи фізосіб з заробітної плати залишається незмінним — 15% або 17%», — розповіла вона. Пасивні доходи у вигляді дивідендів будуть обкладатися податком у 5%, як і зараз. Для інших пасивних доходів пропонується, що якщо їх розмір становить від 500 тис. до 1 млн. грн., то до них застосовуватиметься ставка ПДФО 20%, якщо більше 1 млн. грн. — 25%.

Голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус назвав цей проект концепції збалансованим, хоча допустив, що у підсумку в нього будуть внесені правки.

Втім, у будь-якому випадку доля податкової реформи остаточно стане відома після підписання і оприлюднення коаліційної угоди. Кілька днів тому робоча група від трьох політичних сил узгодила базові принципи нової податкової системи, повідомила напередодні народний депутат Оксана Продан. Виходячи з її інформацією, є ймовірність, що у коаліційній угоді, як і передбачає варіант ДФС, залишать скорочення податків, зниження ставки єдиного соцвнеску і об'єднання цього податку з прибутковим. Але на якому рівні залишать ці ставки, парламентарій не уточнила.

Також одним з пунктів реформи може стати податкова амністія доходів громадян і бізнесу, плани щодо якої в уряді будують вже кілька років. Йдеться про єдиноразовее добровільне декларування доходів. Крім цього, як повідомила Продан, у коаліційній угоді може бути передбачено поетапне підвищення протягом двох років акцизного податку на сигарети без фільтра до рівня акцизу на сигарети з фільтром. Також розглядається варіант впровадження електронних акцизних марок замість паперових.

Ці плани багато у чому розходяться з напрацюваннями нинішнього Кабміну. Наприклад, як зазначив учора Ігор Білоус, наступного року підвищення акцизних ставок для тютюнових і алкогольних компаній не повинно бути зовсім. Законодавчо ця ініціатива поки не оформлена, але усні домовленості з бізнесом вже є.

Реформа з історією

За останні півроку в урядових кабінетах вивчали кілька сценаріїв фіскального реформування. Причому жоден з них не знайшов остаточної підтримки ні у бізнесу, ні у самого Кабміну. Спершу критиці піддалася редакція реформи, підготовленої Міністерством економічного розвитку і торгівлі. Очолюване на той момент Павлом Шереметою Мінекономрозвитку ініціювало серед іншого диференціацію ставок податку на додану вартість до 7% при розрахунках між платниками і до 17% — між неплатниками. Крім цього, пропонувалося знизити єдиний соцвнесок з 36,76-49,7% до 18%. Цілком передбачувано проти таких змін заперечив Мінфін, побоюючись різкого скорочення надходжень до держбюджету.

Менш радикальний проект реформи запропонували Мінфін і ДФС. Донині він є пріорітетним для податкового відомства. Як нагадала вчора Неля Привалова, реформа передбачає, окрім іншого, скорочення кількості податків з 22 до 9. Хоча може відбутися не скасування податків, а їх об'єднання. Наприклад, хочуть об'єднати податок на землю і податок на майно. Під поняття рентна плата підпаде плата за користування надрами, збір за користування радіочастотним ресурсом та збір за спеціальне використання води. До акцизному податку, відповідно до концепції, можуть приєднати збір за першу реєстрацію транспортного засобу, екологічний податок з палива та збір у вигляді цільової надбавки до тарифу на електроенергію.

Втім, і цей варіант реформи навряд чи стане остаточним. Що в результаті отримають бізнес і громадяни, вирішуватимуть вже нові депутати і, цілком ймовірно, нові глави ДФС і Мінфіну.

Ростислав Шаправський для КАПІТАЛ (мовою оригіналу)