Новости

04.11.2014

Анатолій Гіршфельд взяв участь у роботі другого міжнародного круглого столу «Україна у Європі: мир і розвиток»

Народний депутат України, голова Ради Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолій Гіршфельд взяв участь у роботі міжнародного круглого столу ділових кіл України, ЄС та Росії, який проходив у Відні 3 жовтня. Другий із серії круглих столів « Україна у Європі: мир і розвиток», був присвячений питанням розвитку агропромислового комплексу.

У ході обговорення перспектив розвитку економіки України і ситуації протистояння на сході країни Анатолій Гіршфельд заявив, що неясність з тимчасовою і географічної локалізацією конфлікту на Донбасі не дає можливості розвиватися бізнесу і у сусідніх регіонах.

«Ми погано прогнозуємо ситуацію з локалізацією конфлікту. Сьогодні ніхто не може намалювати демаркаційну лінію. Тому па першому плані — не допустити подальше поширення конфлікту», — сказав він.

Анатолій Гіршфельд відзначив, що його виборчий округ, по якому він переобрався до Верховної Ради на минулих дострокових виборах, знаходиться близько від зони конфлікту. « Я відчуваю тривогу людей, які живуть за 100 км від Донецької області. Як в таких умовах створювати робочі місця, вкладати інвестиції? Без розуміння тимчасових і географічних перспектив локалізації складно говорити про інвестиції та розвитку економіки», - підкреслив народний депутат.

Він також висловив упевненість, що цей конфлікт буде «досить латентним» протягом декількох років, зазначивши, що існує багато прикладів країн, в яких є обмежені конфлікти, але які показують хороші приклади економічного розвитку, наприклад, Ізраїль.

Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ відзначив, що у нинішній ситуації, коли політики не можуть знайти шляхи виходу з кризи, бізнес повинен зайняти активнішу позицію. «Українському, російському та європейському бізнесу необхідно зрозуміти, що якщо політики не можуть вирішити проблему, її повинен почати вирішувати бізнес», — заявив Дмитро Фірташ. За його словами, формування спільного ринку України, Росії та ЄС може стати основою для пошуку компромісних рішень.

«Нам потрібно пройти дерегуляцію, прийняти пакет реформ у новому парламенті, який закладе основу розвитку економіки. Дуже важливою буде децентралізація, яка дасть інвесторам більше гарантій. Потрібно створити модель економіки, враховуючи ризики, які існують в країні і передбачити кілька сценаріїв», — наголосив Анатолій Гіршфельд.

На його думку, бізнес зможе пробити собі дорогу навіть в умовах санкцій, тим більше що їх введення було не самоціллю, а засобом заморозити конфлікт «географічно і в часовому параметрі». В цілому, політики та підприємці, що брали участь у круглому столі висловилися за створення єдиного економічного простору «від Лісабона до Владивостока» і заявили про необхідність підвищення ролі бізнесу у врегулюванні кризової ситуації, йдеться в документах, поширених по закінченні зустрічі.

За підсумками зустрічі підписано меморандум, що складається з 17 пунктів.

Проведення серії круглих столів «Україна в Європі: мир і розвиток» ініціювали голова Німецько-Українського форуму Райнер Лінднер та голова Німецько-Українського парламентської групи в Бундестазі Карл Георг Велльманн.

У роботі круглого столу 3 листопада в Відні також взяли участь Комісар Єврокомісії з питань підприємництва та промисловості (2004-2010 рр.) Гюнтер Ферхойген, міністр економіки і технологій Німеччини (2005-2009 рр.) Міхаель Глос, Президент Російського союзу промисловців і підприємців Олександр Шохін, віце-президент асоціації BusinessEurope, Президент Конфедерації роботодавців Латвії Віталійс Гавріловс, Голова Німецького агропромислового альянсу Франц Георг фон Бюссе.