Новости

12.01.2011

Пенсійна реформа необхідна, але…

Виконавчий директор Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Василь Григор’єв прийняв участь у розширеному засіданні сторін соціального діалогу по обговоренню пенсійної реформи в Україні, яке відбулося 12 січня у великій залі Будинку Рад за участю представників головних управлінь Пенсійного фонду України у Харківський, Сумський та Полтавській областях.

На засіданні зазначалося, що в Україні, як і в усьому світі, продовжуються процеси старіння населення, при цьому пенсійний вік у нас — один з найнижчих у світі. Вже у 2005 році кожен працюючий буде утримувати одного пенсіонера. У 2009 році дефіцит бюджету Пенсійного фонду України складав 30 млрд. грн., у 2010 — 26,6 млрд. грн., у 2011 — за умови відсутності реформ — досягне 20 млрд. грн.

Ось чому, як неодноразово підкреслювалося на засіданні, головною метою пенсійної реформи в Україні, є:

— стабілізація пенсійної системи та гарантування виплати пенсій на довгострокову перспективу;

— стабілізація фінансового стану державного бюджету;

— ліквідація надмірного розриву у розмірах пенсій із солідарної системи;

— забезпечення справедливої системи розподілу пенсійних коштів;

— створення для людей можливості накопичувати максимальний розмір пенсії виходячи із власних доходів.

Якщо нічого не змінювати, дефіцит пенсійної системи зростатиме, почнуться затримки з виплатами, що остаточно розбалансує солідарну пенсійну систему. Є два шляхи вирішення цієї проблеми — або зменшувати розмір пенсії, або просити громадян працювати довше. Україна обрала другий варіант.

13 грудня 2010 року у Верховній Раді України за №7455 зареєстровано проект Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», розроблений та внесений Кабінетом Міністрів України.

Цей законопроект, як зазначив виконавчий директор ООР ХО «Граніт» Василь Григор’єв, був розглянутий та схвалений на засіданні КМУ 8 грудня 2010 року без участі представників організацій роботодавців. При цьому він наголосив, що рівень навантаження на заробітну плату в Україні є одним з найвищих у світі.

Враховуючи запропоновані Проектом № 7455 зміни до законодавства найбільшими викликами для роботодавців можуть стати:

  1. Необхідність збільшення витрат на оплату праці у зв’язку з обов’язком компенсувати зменшення отримуваних працівником «чистих» сум через необхідність відрахування частини внесків до Накопичувального фонду.

    Не зважаючи на наявність норм (абзац другий частини 6 статті 1 Проекту №7455) щодо здійснення роботодавцем такого збільшення виплат за рахунок зменшення нарахувань на зазначені суми, реальний механізм адекватного зменшення внесків для роботодавців є невиписаним. А тому залишається загроза суттєвого збільшення витрат на початку кожного року.

  2. Залишається невирішеною проблема відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій особам, які працювали у шкідливих та важких умовах праці, яка здійснюється за рахунок підприємстві. Для багатьох з них вона є непомірним ярмом, яке стримує зростання заробітної плати та негативно впливає на конкурентоспроможність.
  3. Крім того підвищення пенсійного віку для жінок тягне з собою підвищення строків настання права на зазначені пенсії. Проте ці норми не знайшли відображення у законопроекті 7455, що може привести до колізій, оскільки Закон України «Про пенсійне забезпечення» чітко встановлює вік виходу на пенсію за віком на пільгових умовах 45-50 років для жінок.

На засіданні зазначалося, що умови нарахування та виплати пенсій для нинішніх пенсіонерів залишаються незмінними, а максимальний розмір пенсії обмежується 12 прожитковими мінімумами.

При цьому пенсійний вік буде підвищуватися поступово — для жінок з 55 до 60 років упродовж 10 років на 6 місяців кожного року, починаючи з 1 лютого 2011 року. На період підвищення віку пенсія жінок буде збільшуватися на 2,5% за кожний рік. За десять років розмір пенсії може зрости на 25%. Для чоловіків пенсійний вік з 60 до 62 років підвищиться лише для держслужбовців.