Новости

22.10.2014

Реалізація державної політики у галузі охорони праці та промислової безпеки потребує значного вдосконалення – Василь Григор'єв

22 жовтня відбулася колегія територіального управління Держгірнагляду України у Харківській області, яка розглянула підсумки роботи за 9 місяців 2014 року та завдання щодо подальшого вдосконалення діяльності у сфері промислової безпеки та охорони праці.У роботі колегії взяв участь виконавчий директор Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», член колегії Василь Григор'єв.

Аналізуючи підсумки роботи, колегія відзначила, що за 9 місяців 2014 року порівняно з аналогічним періодом 2013р кількість випадків загального травматизму зменшилася на 12 потерпілих — 163 проти 175.

В той же час, за цей період виріс рівень смертельного травматизму до 30 загиблих проти 17 за аналогічний період 2013 року. Збільшення нещасних випадків із смертельним наслідком, пов’язаних із виробництвом, сталося на підприємствах СКС на 13 (16 було 3), АПК на 2 (2 був 0), транспорті на 3 (було 3).

Виступаючи на колегії, Григор’єв В.В. проінформував про роботу, що проводиться на харківських підприємствах по створенню безпечних умов праці.

«Спільними зусиллями роботодавців та фахівців територіального управління Держгірнагляду України у Харківській області проводиться планомірна робота з поліпшення стану промислової безпеки, зменшення кількості випадків виробничого травматизму, — підкреслив Василь Григор'єв, виступаючи на колегії. — На підприємствах, що входять в сферу діяльності обласного об'єднання роботодавців, проводиться значна робота і виділяються значні суми коштів для створення безпечних умов праці відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці, по забезпеченню функціонування системи управління охороною праці».

«Керівники харківських підприємств, незважаючи на критичний фінансово-економічний стан більшості машинобудівних підприємств, намагаються не допустити зменшення фінансування заходів по безпеці праці та забезпечити необхідні безпечні умови праці на кожному робочому місці.

Загальний стан рівня виробничого травматизму наче позитивний. Але роботодавців-промисловців, керівників машинобудівних харківських підприємств турбує той факт, що більшість випадків виробничого травматизму (а це на рівні 60-70%) сталися внаслідок організаційних причин, — зазначив Василь Григор'єв. — А їх усунення неможливе без збільшення обсягів профілактичної роботи. Забезпечити фінансово це вдається все важче і важче, і у нинішніх умовах господарювання стає майже неможливим. Ось чому, я вважаю, реалізація державної політики у галузі охорони праці та промислової безпеки потребує сьогодні значного вдосконалення» — наголосив Василь Григор'єв.

Для прикладу, Василь Григор'єв привернув увагу учасників засідання колегії до того факту, що Харківським управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України на профілактичні заходи із охорони праці щорічно у середньому за останні роки виділяється лише близько 0,1% від суми коштів, що витрачаються на компенсацію його наслідків.

«З оглядом на це та на пропозиції підприємств про збільшення розміру коштів, що виділяються Фондом соціального страхування нещасних випадків на виробництві на фінансування профілактичних заходів з охорони праці, ми звернулися з відповідним листом до Міністерства соціальної політики України та правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України щодо збільшення долі фінансування профілактики виробничого травматизму на основі внесення змін до нормативно-правових актів,» — резюмував виконавчий директор обласного об'єднання організацій роботодавців «Граніт».