Новости

08.10.2014

Економіка підприємства та держави - головне мірило рівня життя людей - Василь Григор'єв

7 жовтня, у рамках заходів до Всесвітнього дня за гідну працю, у залі засідань об'єднання профспілок Харківської області під головуванням першого заступника голови ОПХО Сергія Волкова відбувся круглий стіл «Гідна праця — основа гідного життя», у роботі якого взяв участь і виступив виконавчий директор об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Василь Григор'єв.

Виступаючи під час круглого столу Василь Григор'єв привернув увагу учасників «круглого столу» до того факту, що у контексті обговорення такої «людяної» і досить важливої для всіх харків’ян теми, як тема гідної праці, ми змушені визнати, що економіка України, багатьох харківських підприємств сьогодні перебуває далеко не в кращому стані, але що більш тривожить роботодавців, так це відсутність особливої впевненості у тому, що кризові явища у виробництві не перейдуть і в наступний 2015 рік.

«Зазначу, що харківські роботодавці, на стороні Концепції гідної праці і вважають своїм обов'язком, навіть у кризовий час, не припиняти дії колективних договорів і угод, продовжувати роботу над забезпеченням працівників максимально можливими гідними умовами та оплатою праці, — наголосив Василь Григор'єв.

Одночасно, всі ми повинні розуміти той факт, що дуже складно і сумнівно очікувати проявів соціальної відповідальності від роботодавця, що знаходиться в умовах боротьби за виживання, відсутності з боку держави перспектив розвитку промисловості, і головне — необхідність постійно захищати своє право давати людям роботу і чесно платити податки.

Якщо говорити про гідну працю, гідне життя працюючої людини, то принципова позиція промисловців-роботодавців у тому, що розпочинати цю роботу потрібно, насамперед, за рахунок формування у суспільстві комфортного економічного середовища для розвитку бізнесу, для розвитку машинобудівної галузі економіки.

А з чим стикаються роботодавці на практиці? Виходячи із сьогодення, роботодавці абсолютно не згодні з практикою влади постійно вносити зміни у податкове законодавство. Ці зміни, у своїй основі, як правило, спрямовуютьсяі на посилення фіскального тиску, які до того ж вносяться з порушенням вимог Бюджетного та Податкового кодексів - не за півроку до початку бюджетного року, а перед його початком або навіть по ходу.

Машинобудуванню вкрай необхідні державні стимули для докорінної модернізації підприємств, створення нових високотехнологічних безпечних робочих місць з гідними умовами праці, що сприятиме сталому зростанню доходів працівників.

Роботодавці індустріально-промислового Харкова вважають, що країна живе, поки працюють заводи. На жаль роботодавців-промисловців, ми так і не дочекалися обіцяного:

— Ніяких реформ у Державній фіскальної службі, крім зміни назви, за півроку не відбулося.

— Фіскали досі діють наказами, виданими ще за попередньої влади і при цьому прямо зобов'язують підлеглих це робити.

Продовжує жити і процвітати стара практика відмови у відшкодуванні ПДВ сумлінним платникам податків. Тому з початку року значно зросли суми переплат і невідшкодованого ПДВ.

І все це на фоні того, що сьогодні перед вітчизняним товаровиробником стоїть один із найсерйозніших викликів за всю нашу історію, і з кожним місяцем все важче і важче нашим роботодавцям вдається забезпечувати більш-менш стабільну роботу промислових підприємств, що прямо впливає не тільки на основи гідної праці і гідного життя, але і на стан соціального здоров'я нашої громади.

Харківські роботодавці впевнені, що економіка підприємства та держави повинна бути головним мірилом рівня життя людей і задача подолання проблем розвитку економіки повинно стати ключовою задачею усіх сторін соціального діалогу», — підкреслив виконавчий директор ООР ХО «Граніт» Василь Григор'єв.