Новости

06.10.2014

Що чекає ринок праці восени і взимку

2014 — рік потрясінь в усіх сферах життя країни. Неминуче торкнулися ці потрясіння і бізнесу. Більшість роботодавців України (39%) не поспішають робити прогнози, але все ж сподіваються на стабільність у їх галузі (23%), планують зберегти зарплату співробітникам на колишньому рівні (68%) і не планують масові скорочення персоналу. Найбільш затребувані восени, на думку роботодавців, будуть фахівці з продажу, IT-фахівці та робітники, — повідомляє український бізнес ресурс UBR.

Незважаючи на те, що багато експертів говорять про скорочення в більшості сфер бізнесу, думки роботодавців розділилися майже порівну. Так, майже третина роботодавців вже скоротили, продовжуватимуть або почнуть скорочення персоналу. Ще приблизно стільки ж розраховують на стабільність, а третина компаній навіть анонсують набір нових співробітників. Найбільша кількість стабільних компаній — серед невеликих гравців ринку, у яких працює до 50 осіб (40%). У середніх і великих компаніях похвалитися можливої стабільністю може значно менша кількість опитаних.

Серед компаній, які планують скорочувати персонал, тільки половина зможе зробити це щадними методами — заплановані точкові скорочення або скорочення не більш ніж на 10%. Іншій половині компаній доведеться скоротити чисельність на 20% і більше. Першими під скорочення потраплять найменш ефективні працівники (43% опитаних будуть скорочувати саме за таким критерієм), адміністративний персонал та фахівці з продажів. Останні, однак, можуть не побоюватися залишитися безробітними, тому що компанії, які планують набір персоналу, у першу чергу, будуть зацікавлені у тих, хто вміє продавати. Більше третини опитаних роботодавців (38%) з тих, хто планує розширювати штат, сказали про те, що такі фахівці будуть найбільш затребувані в їх компанії. Стільки ж роботодавців шукатимуть IT-фахівців. Ще 18% роботодавців будуть зацікавлені у робочих різних спеціальностей, і стільки ж компаній планують закривати вакансії по мірі їх появи.

Втім, фахівцям з продажу буде нелегко заробити. Експерт Міжнародного кадрового порталу hh.ua Ольга Кухарук коментує: «Хоча фахівці з продажу вже котрий рік — одні з найбільш затребуваних співробітників, роботодавці з кожним новим витком кризи пропонують їм все менш цікаві умови. Низькі фіксовані ставки йдуть у зв'язці з високими планами продаж. щоб якось привернути хорошого фахівця, роботодавці намагаються запропонувати високий відсоток від можливого прибутку, але заробити його в умовах кризи буде вельми непросто».

Незважаючи на труднощі, майже усі українські роботодавці налаштовані досить оптимістично. Так, значне погіршення на ринку прогнозують тільки 8% респондентів, ще 16% говорять про те, що погіршення будуть, але підуть тільки слабкі гравці ринку. Чверть опитаних вірять у те, що ситуація буде стабільною, а третина роботодавців просто уникають робити які-небудь прогнози. Про те, що у їх галузі можливий хоч якийсь ріст, говорять не більше 15% опитаних.

Схожі прогнози роботодавців і щодо рівня зарплат. Більше половини (68%) упевнені, що зарплати залишаться на колишньому рівні, 15% компаній скоротять зарплату, 17% навпаки планують підвищення. Експерт hh.ua Ольга Кухарук коментує: «Незважаючи на те, що більшість працедавців не будуть скорочувати зарплати, за даними попередніх опитувань HeadHunter індексувати їх на скачки курсу валют, швидше за все, теж не планують. Таким чином, хоч у гривнях зарплата і буде стабільна , але по відношенню до долара чи євро вона знизиться».

Дані були отримані у результаті опитування зареєстрованих користувачів сайту hh.ua, проведеного у вересні 2014 року. У опитуванні брали участь 805 компаній-роботодавців з різних регіонів України.

Джерело: UBR