Новости

04.01.2011

Сьогодні немає жодних змін у законодавстві, які могли б стати позитивним сигналом для інвестицій західного бізнесу – Анатолій Гіршфельд

Голова Ради Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», президент Індустріальної групи «УПЕК» Анатолій Гіршфельд прийняв участь у круглому столі «Російський бізнес в Україні: проблеми та перспективи», проведеному Інститутом проблем управління ім. Горшеніна у кінці грудня минулого року.

Круглий стіл проходив у рамках дослідного проекту «Україна-Росія: підсумки року» за участю представників провідних російських компаній, які працюють в Україні, а також російських та українських експертів.

Анатолій Гіршфельд нагадав, що Україна сьогодні має дуже низький інвестиційний рейтинг. «Західний капітал у таких умовах працювати не хоче. У результаті ми самі створюємо такий інвестиційний клімат, який підходить тільки найбільш адаптованому російському бізнесу. Не йдеться про те, що нинішня українська влада більше сприяє просуванню до України російського капіталу, просто наші умови більш зрозумілі для росіян, ніж для європейців. Росіяни не бояться наших рейтингів», — сказав Анатолій Гіршфельд і додав: «Я сьогодні не бачу жодних змін в українському законодавстві, які могли б стати позитивним сигналом для західного бізнесу».

На думку Анатолій Гіршфельд, для російського бізнесу становлять значний інтерес високотехнологічні галузі України, оскільки Росія вибрала курс на інноваційну економіку. Але конкурентної боротьби за такі українські підприємства не буде. Цьому заважає низька інвестиційна привабливість України для західного капіталу: до тих умов ведення бізнесу, які є сьогодні у нашій країні, адаптований тільки російський капітал.

Відношення до українського бізнесу у Росії, як свідчить досвід роботі Індустріальної групи «УПЕК», зазначив Анатолій Гіршфельд, сьогодні доброзичливе. При цьому РФ бажає бачити виробництво товарів, особливо у стратегічних галузях, на своїй території. Тому для українського бізнесу бажано бути представленим на території РФ своїм виробництвом. І ІГ «УПЕК» будує у Росії підшипниковий завод, щоб виводити на ринок цієї країни високотехнологічні продукти.

Він прогнозує, що e 2011 році російські інвестиції будуть спрямовані в першу чергу у високотехнологічні галузі України. «Росія чітко визначила свій тренд на розвиток високих технологій — вони інвестуватимуть у машинобудування, авіабудування та інші наукоємні галузі України», — підкреслив Анатолій Гіршфельд.