Новости

23.09.2014

Нацбанк зменшив розмір обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті

Від сьогоднішнього дня, тобто з 23 вересня, починає діяти постанова Національного банку України, яка передбачає зменшення розміру обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті зі 100% до 75% (прим. № 591 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»).

Нагадаємо, з 21 серпня 2014 року своєю постаною№515 НБУ зобов'язав експортерів продавати 100% валютної виручки. Відповідна постанова мала діяти до 21 листопада цього року. Таким чином, Нацбанк тоді збільшив з 50% до 100% норму обов'язкового продажу на міжбанківській біржі виручки в іноземній валюті для резидентів України.

Таке серпневе рішення Нацбанку викликало обурення у експортоорієнтованих підприємств та провідних суб'єктів господарювання, які здійснюють модернізацію виробничих процесів на базі імпортних високих технологій, у тому числі багатьох підприємств Харківської області. Узагальнивши пропозиції та зауваження харківських підприємств, обласне об'єднання роботодавців «Граніт» порушило це питання перед Федерацією роботодавців України. Федерація роботодавців України, після прийняття Нацбанком цієї постанови, звернулася до Голови НБУ з проханням скасувати її та повернутися до 50-відсоткового продажу валютних надходжень.