Новости

19.09.2014

ФРУ виступає за негайне проведення реформи державного устрою для збереження територіальної цілісності України

Федерація роботодавців України виступає за негайне проведення реформи державного устрою для збереження територіальної цілісності України. Про це йдеться у заяві, ухваленій президією ФРУ.

«Федерація роботодавців України, яка представляє інтереси більшості підприємств України, закликає до проведення негайної реформи державного устрою з метою збереження територіальної цілісності України. Така реформа повинна стати запорукою ефективної системи влади та децентралізації державного управління із розширенням прав місцевих громад, а також дозволить провести необхідні соціально-економічні зміни для євроінтеграції України при збережені традиційного ринку СНД, як одного з стратегічних для української економіки, від якого залежать сотні тисяч робочих місць в Україні», — зазначається у документі.

У заяві наголошується, що президія ФРУ підтримує стратегічний вибір України щодо європейської інтеграції і наполягає на найшвидшому проведенні реформ на основі досвіду провідних європейських країн. «Воєнний конфлікт на Сході України не може бути виправданням відсутності системних змін, що потребує українська економіка, яка сьогодні знаходиться в катастрофічному стані і спричиняє динамічне падіння промислового виробництва, погіршення якості життя людей, знецінення національної валюти», — йдеться у заяві.

У документі відзначається, що за роки незалежності реформи найбільше стримувала застаріла система організації влади, основою якої є централізований бюрократичний механізм, створений за часів Радянського Союзу. «Така система не дозволяє провести необхідні соціально-економічні реформи, поглиблює корупцію, розрив у рівні життя людей між містом та селом, центром та регіонами, породжує постійний внутрішній соціальний та політичний конфлікт в суспільстві, спричинений, в силу неоднорідної структури населення України, неминучим поділом людей на «своїх» та «чужих» після зміни центральної влади і, як наслідок, веде до зростання народної недовіри до державних інститутів влади як таких», — йдеться у резолюції. Крім того, ситуацію у країни дестабілізує двовладдя у виконавчій владі між Президентом та Урядом.

Президія Федерації роботодавців України закликає до проведення максимально широкого публічного обговорення досвіду організації державного устрою Німеччини, Польщі, Австрії та інших економічно сильних країн. До такого обговорення необхідно залучити провідних європейських та інших міжнародних експертів для подальшої імплементації такого досвіду в Україні.

«Доручаємо Голові Ради Федерації роботодавців України провести необхідні консультації з представниками європейських держав, міжнародних громадських організацій, науковими експертними колами і підготувати проект відповідних реформ в Україні, який дозволить вирішити внутрішні політичні протиріччя, створити передумови для масштабного залучення інвестицій та економічної незалежності України, та винести такий проект для його подальшого обговорення на Раді Федерації», — резюмується в ухваленому документі.

ФРУ як неполітична неурядова організація, усвідомлюючи свою соціальну відповідальність та суттєву роль, яку відіграє український бізнес у суспільстві, готова виступити публічною платформою для національного діалогу з метою якнайшвидшого досягнення миру та знаходження найбільш оптимальної моделі державного устрою України, відзначається у заяві ФРУ.

Довідка.

Інтереси ділової спільноти Харківської області на рівні Федерації роботодавців України представляє Анатолій Гіршфельд – член президії ФРУ, голова Спільного представницького органу роботодавців Харківської області, голова ради Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт».