Новости

12.09.2014

Харківські роботодавці висловлюють зауваження до запровадження електронного адміністрування ПДВ

Роботодавці Харківської області звернулися до Прем’єр-міністра України з пропозиціями до 1 січня 2015 року внести зміни до Податкового кодексу України щодо реформи адміністрування податку на додану вартість.

Ділова спільнота Харківщини вважає, що у запропонованому вигляді реформа адміністрування ПДВ не призведе до очікуваного полегшення умов ведення бізнесу та економічного зростання.

Промисловці Харкова занепокоєні тим, що в окремих випадках платники будуть змушені відволікати грошові кошти на поповнення спецрахунку на повну суму податкових зобов’язань з ПДВ. При цьому, відсутня можливість повернути кошти із спеціального рахунку на поточний рахунок платників податку, навіть якщо кошти перераховані помилково або є надміру сплаченими, а також на відсутність чіткого механізму бюджетного відшкодування податку та строків відшкодування.

Виникає проблема і через те, що у січні 2015 року у зв’язку з відсутністю перехідного періоду, на платників податку ляже подвійне навантаження — платники змушені будуть оплачувати податкові зобов’язання грудня 2014 року і податкові зобов’язання січня 2015 року.

Одне з головних зауважень економістів підприємств-експортерів стосується норми, яка вказує, що при поданні уточнюючих розрахунків з ПДВ з 1 січня 2015 року за податкові періоди, що передують цій даті, виникатимуть проблеми із включенням до складу податкового кредиту податкових накладних, отриманих від постачальників за попередні податкові періоди, але не врахованих в таких попередніх періодах.

Необґрунтованим є й скасування права платника податку подати скаргу на свого постачальника у разі, якщо виписана останнім податкова накладна має помилки.

Роботодавці занепокоєні тим, що замість реальної боротьби з податковими ямами, бізнес з 1 січня 2015 року можуть отримати додатковий механізм тиску.

Щоб цього не трапилося, роботодавці пропонують для вдосконалення реформи адміністрування ПДВ: включення у формулу розрахунку суми, на яку дозволяється виписувати податкові накладні, суми бюджетного відшкодування, заявлених у рахунок майбутніх платежів станом на 1 січня 2015 року, і підтверджених перевірками; надання можливості повернення або відшкодування сум податку із спецрахунку на поточний рахунок платника за відповідною заявою платника.

Також, на думку роботодавців, варто надати платнику податків можливості у рамках системи електронного адміністрування самостійно виправляти помилки, зокрема збільшувати податковий кредит за податковими накладними попередніх періодів, не врахованих у таких попередніх періодах.

Представники ділової спільноти Харківської області мають надію, що, в тому числі і їхні зауваження, будуть враховані, а в урядову концепцію будуть внесені відповідні зміни.