Новости

10.06.2014

Роботодавці, держава та профспілки зробили перші прогнози розміру мінімальної зарплати на 2015 рік

У ході першого робочого засідання представники органів виконавчої влади, роботодавці та профспілки обговорили на національному рівні прогнозні макроекономічні показники та обмінялись думками щодо розміру мінімальної зарплати на наступний рік.

Під час засідання сторона роботодавців звернула увагу на те, що законодавство передбачає жорстку залежність мінімальної зарплати від прожиткового мінімуму, а також ставки першого тарифного розряду, на якій базується система оплати праці на підприємствах. Через таку залежність підвищення показника мінімальної зарплати означає пропорційне підвищення витрат по всій системі оплати праці підприємств. Крім того, роботодавці наголосили на недоцільності підвищення мінімальної зарплати більше ніж на рівень інфляції при нинішньому спаді виробництва.

У свою чергу представники сторони держави акцентували на значній залежності видатків держбюджету на оплату праці в бюджетній сфері. За їх оцінками ці видатки складатимуть біля 180 млрд. грн., від показника мінімальної зарплати. Представники державної сторони також наголосили на доцільності підвищення показника мінімальної зарплати темпами, що не перевищують індексу зростання споживчих цін, який за прогнозами у 2015 році може скласти 5.4%. За таких умов можна уникнути значного скорочення працівників бюджетної сфери та забезпечити їм виплату зарплати.

Представники сторони профспілок висловили думку, що рівень мінімальної заробітної плати має базуватись на фактичному розмірі прожиткового мінімуму, який складеться на початок року, збільшеному з урахуванням потреб на освіту, придбання житла, сімейну складову. Загалом, з урахуванням всіх зазначених потреб, цей показник у 2015 році, на переконання профспілок, має скласти 3171 грн.