Новости

26.08.2014

ФРУ готує звернення до Національного банку України щодо Постанови НБУ № 515 від 20.08.2014 р.

У зв’язку із зверненнями цілого ряду підприємств до Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» щодо наслідків прийняття Національним банком України Постанови №515 від 20.08.2014 р. про обов’язковий продаж 100% валютної виручки експортерів, ООР ХО «Граніт» було направлено відповідний запит-пропозиція до Федерації роботодавців України про внесення подання до Кабінету міністрів України про скасування Постанови НБУ №515 від 20.08.2014 р. і залишення 50% обов’язкового продажу валютних надходжень.

Зазначене рішення Національного банку України викликало глибоке занепокоєння у експортоорієнтованих підприємств та провідних суб’єктів господарювання Харківщини, що виконують укладені імпортні контракти, за якими постійно здійснюються розрахунки у валюті.

Виконуючи ж Постанову №515, підприємства для своєчасного виконання контрактних зобов’язань змушені будуть брати кредитні кошти, що в складних умовах сьогодення надто обтяжливо, а нерідко і неможливо.

Прогнозованими супутніми наслідками прийняття Постанови будуть такі негативні явища, як зниження оподатковуваного прибуток, зростання собівартості продукції, зниження конкурентоспроможності, втрата сегментів ринків, скорочення експорту, зменшення обсягів виробництва, скорочення робочих місць та поглиблення кризових явищ у економіці.

Важливо врахувати й той факт, що підприємства-експортери і так відчувають постійну нестачу обігових коштів із-за проблем із відшкодуванням ПДВ, який якщо і відшкодовується, то відразу ж спрямовується у переплату з податку на прибуток.

Наразі Федерація роботодавців України готує звернення до НБУ, щодо порушеного питання.

У разі наявності у Вас зауважень та пропозицій, просимо терміново надати їх до Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» на електронну адресу: granit-fru@ukr.net.